VR

Letka_13/Colonel
Dátum registrácie: Ne Feb 19, 2017 7:33 pm
Kontaktovať používateľa:

Re: VR

Príspevok od používateľa Letka_13/Colonel »

Ahojte,

pokúsim sa pre Vás zhrnúť moje subjektívne pocity pozitíva a negatíva zo včerajšieho (13.01. 2022 o 14,00 hod ) krátkeho "testu" VRka a vibračnej podložky u Jurinka.

Najprv k hardware, aj keď o tom by nám viac vedel povedať Juraj a čo to už k tomu napísané máme na začiatku vlakna.
Verím, že ma doplní presnejšími informáciami.

Samotné VRko čo má Juraj môže "našinec" získať po všetkých možných serepetičkách s prepravou v rozsahu 800-900€.

Virpil pedále, ktoré sú na môj vkus až moc " jemnučké" v chode, ale, pevné, stabilné a hlavne funkčne sú super!!!

Keď som do toho "kopol" tak stroj sa aj podľa toho choval. Ako v reále. Porovnať ich s mojími Saitekmi snáď ani nejde. A s Twistom na joystiku už vôbec nie.... ( Kami..🤔)

Juraj kúpil pedále, bez opierky päty s modernejším dizajnom a mal ich na môj vkus trochu "privysoko". Bez tej opierky som cítil taký väčší discomfort a pocit, že ma bolia viac nohy, lebo som bol v takej polohe, že som váhu nôh na pedále neprenášal, ale skôr sa ich snažil držať hore a moc nimi na pedále "netlačiť".

Osobne by som preferoval pedále s opierkou päty a trochu iné nastavenie, čo je a bude vždy individuálne.

Cena pedálov a ich typov je rôzna. Zhruba od 200€ do 500€ ex VAT. Čiže bez dane?? a poštovného. Nás by najviac mohli zaujať v cene 299,95€ ex Vat.

Odkaz na virpil sersam tu :

https://virpil-controls.eu/vpc-ace-flight-pedals.html

Juraj mal vo svojom "kokpite" joystik Warthog a samotný knipel predĺžený tak, že som mal naozaj pocit, že "kvidlám" kniplom a nie nejakým chabým plastovým kniplom, do ktorého keď sa "opriem", tak ho zlomím. Pocit za "letu" bol naozaj intenzívny. Už len chýbalo jeho chvenie v "knipli" za chodu motora a otrasy ako "forcefeedback" pri kritických rýchlostiach. Či nejaké takéto "kniple" sú netuším.

Samotný Warthog joystik sa pohybuje v cenách okolo 375€ v Brlohu.sk až na drahej Alze okolo 490€.
Jeho "extention", ktorý nie je nutnosťou stoji okolo 60€ za 7,5 cm predĺženia do 85€ 20cm ....viac tu :

https://warthog-extensions-by-sahaj.com/

Samozrejme, aj Virpil robí svoje joystiky, a tie sú už cenovo opäť trochu inde.

K vibračnej podložke pod zadok by Vám musel napísať niečo Juraj. Moje pocity za letu boli príjemné a bolo cítiť vibrácie pri bežnom letovom režime, zmeny otáčok motora a pri streľbe zbraní. No a samozrejme najdôlezitejší pocit "trasenia" na kritických rýchlostiach.

Čiže presne to, čo potrebujeme cítiť pod "zadkom" v bojových manévroch. Trasenie celého joystiku niekde na stole, hluk a vybrácie celého "stola" ako forcefeedbaku sa na toto nechytá.

Zhrniem to asi takto. Nie je to nutnosť, ale poteší lepším realistickým pocitom z "letu". Keď nič iné, pri dlhých "poletoch" Vám príjemne "vymasíruje" zadok a chrbát.

Trochu som sa obával hlučnosti a prenášania vibrácii do podlahy. Juraj má stoličku ako kus nábytku z bukasu a na nejakých podložkách. Tie vybrácue boli znesitelné a neboli hlučné, keď sme vypli reproduktory a basy v nich. Ale bolo okolo 16,00 hod v bytovke a nie o 23,00 hod, keď je všade kľud. Ťažko to posúdiť, ale bolo tichšie ako práčka pri žmýkaní, ale o 23,00 hod normálny človek neperie...😁😎 Aj by Juraj dal protivybračné podložky používané pod práčky, tak si myslím, že hlučnosť celého "kresla" by bola minimálna znesitelná pre "nočné polety". Cenu zasrel nejakých 18000 rublov či čoho + nejaké srandičky na colnici. Tak tu nech sa vyjadrí Juraj, čo to stálo skutočne v €.

A teraz na najdôležitejšie. Pozitíva a pozitívne pocity pri použití VRka :

1) Krásny výhľad po celom kokpite na prístroje. Realistické priblíženie a oddialenie od zameriavača a prístrojov.

2 ) Výborný a hlavne realistický pohľad na krídlo a smerovku+ výškovku. Konečne som zažil to čo som cítil, keď som sa obzeral kolom dokola u Richarda v Zlíne 142, či u Jofeho v kokpite Tréneri 326.

Najradsej by som zahodil TracIR a jeho náhrady v podobe OpenTrackov a ich modifikácii...lebo to s reálnym obzaraním v "novom" šturmovi má ďaleko od reality.

Tu sa rozpíšem pre lepšie pochopenie.
Starý šturmovik mal funkciu "fix pohľadu cez zameriavač", kde nefungoval 6DOF, ake len 2D obzeranie s klobúčikom ( bez náklonov a vykúkaní z kabíny) ale s okamžitým návratom za zameriavač. Jasné a účinné aj s použitím TrackIRu či OpenTracku.

Ale VRko k tejto 2D funkcií obzerania pridalo ten 6DOF efekt s plnou orientáciou v priestore a v prípade potreby.....akamžité nacapenie za zameriavač!!!!
Naozaj FULL REAL s lepším "cítením" čo robí tvoje lietadlo keď máš v 6DOF TracIR vytočený niekam do preč. Návrat za zameriavač a "plávanie" cieľa mimo kým sa za zameriavač zrovnám odpadlo.!!!
Super!!! Najlepšie zistenie z celého testu!!!

Taký skoro až nadštandartný a nereálny "bonus" ponúka VRko v tom, že pri otvorenej kabíne akoby ste vystúpili z kabíny a pozriete sa aj tam kde za iných okolností nevidíte. Toto ocenia vyznávači detailov na svojich tátošoch. Ja som ocenil reálnejší pohľad na krídlo s palivovým ukazovateľom, či na vysunutého "policajta" hlavného podvozku.

3) Samotný vzdušný boj a VR ko...za mňa super pocit.

Mal som lepší prehľad po okolí a podvedome aj to v akej polohe je moje lietadlo.

Toto bolo asi dané tým, že Juraj nemal nastavené žiadne "softvérové" urýchlenie otáčania hlavy. Čiže 100% pohľad tam, kam Ti to fyzické možnosti krku, opierky hlavy a rámov kabíny umožnili. ( Toto bola aj čiastočná nevýhoda ...popíšem inde)

4 ) Streľba na cieľ a hľavne v deflekčnej streľbe sa mi zdala omnoho prehľadnejšia a presnejšia. Možno som subjektívne cítil, že v točivej zátacke dlhšie udržím cieľ v zornom poli ...a pritom streľbu dokážem naozaj efektívne presunúť pred cieľ. Aspoň sa mi zdalo, že som nemusel tak často strieľať "deflekčne na slepo a len odhadom" Dané to bolo asi tým, že som sa dokázal reálne pozrieť mimo zameriavač bez toho, aby som cieľ potom musel zase zrovnávať za "zameriavač". Vyskúšané vo Fw / Bf vs Hurricane , či P-38 vs Bf G2 ka v "točáku".
Mal som z toho dobrý pocit a hlavne .... nič som sa nemusel "UČIŤ NANOVO" s novým hardware ( myslím v súboji)

Toľko moje pozitívne skúsenosti.

Ako všetko, aj VR ko, podložka a akýkoľvek Joystick čo máte/máme ma aj svoje negatíva.

Ako prvé negatívum a dosť podstatné pre väčšinu z nás je cena Hardware k tomu potrebná.

Lebo to nie je len o cene VRka, či podložky, pedálov...atď, ale aj o cene "nadčasového" PC s kvalitnou grafickou kartou a pamäťami RAM, čo poslúžia aspoň 6 rokov a sú "trendy". Potom už treba nový hardware do PC.
S týmto bojujeme viacerí z nás.

Popíšem z môjho pohľadu iné negatíva, ktoré pri kúpe treba zvážiť.

1) Ako najzávažnejšie negatívum považujem nízke grafické rozlíšenie VR ka, čo znižuje ten pocit reálneho letu. Konkrétne rozlíšenie nech doplní Juraj.

2 ) Nízke rozlíšenie = problém s rozpoznávaním "kto je kto". Obzvlášť v 100% nastavení ako mal Juraj, že som si vzdialený kontakt nevedel "odzoomovať".

To sa dá vraj nastaviť, ale nie až tak ako bez použitie VR. Toto by bolo treba vyskúšať. Tým pádom VRko znižuje vysoký štandard grafických možností súčasného BoX šturmovika.

3 ) Znížená možnosť kontroly svojej 6 hodiny.
( Už som spomenul vyššie )

Buď to mal Juraj špatne nastavené, alebo to mal dobre a tu sa ukázali v plnej nahote "fyzické možnosti" otáčania hlavy pilota prigurtovaného v popruhoch.

Subjektívne som mal však stále pocit, že aj s použitím tohoto VR v tej extrémnej polohe pohľadu na "svoju 6 hodinu" zohráva softvérovo svoju úlohu efekt "SOVIEHO KRKU" s nízkou možnosťou "nacapenia čela na sklo kabíny. Zdalo sa mi, že predsa len tam chýba to "periférne videnie".... čo je asi daň polohy VR ka pred očami na tvári.

V tom nastavení čo mal Juraj som v Bfku nedokázal pozerať na svuju 6 tu hodinu, alebo ako hovoríme na svoje "Téčko na 6 ke", tak ako som to spravil v Bfku v Košiciach v múzeu, hoci som tam nebol pripútaný.

Len vytočením hlavy a opretím čela o sklo kabíny som svoje "Téčko na 6 ke" videl úplne zreteľne a jasne. Vyskúšajte si to kľudne doma na stoličke.
Toto po grafickom rozlíšení VRka bolo moje najväčšie sklamanie.

Samozrejme, môže to byť nastavením, možno tomu dopomôcť "software nastavením" podobným ako u TracIRu...., ale to už by bol taký malý "podfuk", aby sme si šetrili svoje netrénované krky a nevyhodili ich z "pántov" po 1-2 hodinovom polete.

4) Samostatná kapitola a to dosť ZÁVAŽNÁ je "SLEPOTA" pilota pri ovládaní klávesnice a prvkov na plynovke či knipli. Tiež tu je čiastočné obmedzenie pohľadu pri výbere prvkov hry a misie s myškou ( deformovaný obraz menu) na monitore, čo sa zobrazuje vo VR okuliaroch.

Ak však viete, kde máte "myšku" a nahmatáte ju, dá sa to.

Horšie je tá "slepota" na klávesnici, alebo na ovládacích prvkoch joystika.

Inak povedané. Je Vám naprd full realistický joystick či nejaký vymakaný "ovládací" panel s tlačítkami, keď to celé nevidíte a musíte ich mačkať na "slepi" a len po hmate.

Netvrdím, že sa to nedá naučiť, ale prakticky odpadá akékolvek použitie povelov na klávesnici. Neviem si predstaviť, ako by niekto vo VRku manažoval používanie bombového zameriavača, ak by to nemal na nejakej špeciálnej krabičke s tlačítkamia potenciometrami usporiadanými tak, aby to obsluha zvládla na "slepo" len po hmate.

Čo tým chcem povedať?

Že mi bude pri VRku skoro nanič Warthog joystik, bez špeciálne upravených "slepeckých" krabičiek s tlačitkami.

Dobre, dobre....
Základné funkcie ako klapky, podvozok, ostruha, trim na elevator, ailerony..., nejaké tie chladiče či Zoom sa budú dať zvládnuť, ale zložitejší manažment povelov bez špeciálneho "slepeckého boxu" nebude možný.

Obzvlášť pri obsluhe dvojmotorového stroja s jeho strelcami, manažmentu bombardovania a obsluhy všetkých typov chladičov, žalúzií, boostov, superchargerov a turba spolu s manažmentom vrtulí a mixu paliva.

Vyhovieť skoro všetkým možnostiam s VRkom je viacmenej nemožné, bez ďaľších hardware pomôcok.

Viem si ale predstaviť, ako by mal taký nejaký "specký box" vyzerať.

Otázne je, kto by ho spravil, alebo kde za drahé prachy kúpim niečo, čo bude pasovať na funkcie BoX. A to nehovorím o manažmente tankov, obsluhy AAA a iných simulátoroch ako DCS Warthunder arkáde či civilného Flight simulátoru a podobne.

Môj záver :

VR ko je výborná vec a aj keď má svoje muchy, opäť nás viac priblíži k tej "realite" a simulácii lietania a vzdušného súboja.
Kto na to má tak smelo do toho.
Kto si vie svoj "virtuálny kokpit" a joystik prispôsobiť pre využitie s VR kom....tak úplne super.
Bude to však značné laborovanie medzi tým čo dokážem sám, na čo mám a čo dokážem nastaviť a ako to to časovo využijem.
To už bude na každom z nás individuálne.

Príspevok budem editovať ( zatiaľ je to len verzia urobená na mobile ) o veci čo doplní Juraj, prípadne Toci.
Používateľov profilový obrázok
Letka_13/Toci
Dátum registrácie: Ut Feb 21, 2017 8:08 am
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Letka_13/Toci »

Podletel som hangár v Anape a schuti som si zaujúkal.
quid pro quo
www.aircombat.sk
Jurinko
Dátum registrácie: Št Feb 09, 2017 8:27 pm
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Jurinko »

Vo VR su lepsie full klikatelne kokpity ako v DCS, na stick/plynpaku sa namapuje to, co tam +- realne je a na klavesnicu ciaham iba F1/F2/F3 a Esc. V Sturmoviku su lietadla nastastie jednoduchsie ale treba pokrocilejsi joystick, kde sa daju namapovat potrebne veci. Proste VR je cierna diera (aj v penazenke).

HP Reverb G2 za 700, PC 2000, pedale 350, warthog 400 - lahko sa dostanete ku 4k. Ale dnesne 4k su o rok 3,5k, takze bud si kupte pole, garaz, jazykovy kurz v cinstine, kombajn alebo VR, vzdy lepsie nez inflacne papieriky.
Letka_13/Colonel
Kontaktovať používateľa:

Juraj, koľko vyšiel ten "riťotras" na € aj s clom a poštovným?
mungo
Dátum registrácie: Po Feb 13, 2017 9:55 am
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mungo »

Letka_13/Colonel napísal: Pi Jan 14, 2022 6:01 pm
Len taky detail - tie extenzie na Warthog kupis aj u Virpilov (ak ich maju na sklade) za podstatne nizsiu cenu (s mensim vyberom - 3 dlzky + 1 extradrahy kus), pretoze Virpil ma rovnaky zavit, ako Warthog a Virpil zakladna podporuje Warthog rukovate. Mozno este budes potrebovat kabel.
Alebo si najdes niekoho, kto ma sustruh a vie rezat zavity, pretoze sa da najst, co to je za zavit. Je to myslim nieco, co najdes na niektorych hadicovych spojkach a koncovkach - niektori ludia si robili taketo DoDo predlzenia z plastovych trubiek a Obi-koncoviek. Kedysi som to pozeral, ked som pokukoval po Virpil pakach.
Jurinko
Dátum registrácie: Št Feb 09, 2017 8:27 pm
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Jurinko »

Ano mne to vysustruzil zamexov kamarat za dvacku z hliniku.

@dusan, postovne plus clo stovka. K*rvy vypalnicke.
mungo
Kontaktovať používateľa:

Jurinko napísal: St Jan 19, 2022 1:52 pm Ano mne to vysustruzil zamexov kamarat za dvacku z hliniku.

@dusan, postovne plus clo stovka. K*rvy vypalnicke.
A VKB extenziu by vyrobit nevedel? Len neviem, ci su dostupne rozmery a navyse tam to je naozaj aj o frezovani, nie len rezani zavitu - ci by to nebolo drahsie ako origos:
https://flightsimcontrols.com/product/s ... nsion-kit/
Používateľov profilový obrázok
Sipi
Dátum registrácie: Ut Máj 09, 2017 9:53 pm
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Sipi »

Kto lieta FC urcite pozna meno Sahaj z 1Pl. Ten ma eshop na tieto predlzenia a ine veci pre warthoga.
Kedze sa rukovet z hoga da pouzit na virpil tak snad aj to predlzenie.
https://warthog-extensions-by-sahaj.com ... standards/
Letka_13/Colonel
Kontaktovať používateľa:

Vďaka Sipi, kedže "môj" Warthog" je na ceste, ten Tvoj odkaz sa hodí....👍
mungo
Kontaktovať používateľa:

Letka_13/Colonel napísal: Pi Jan 28, 2022 11:33 am Vďaka Sipi, kedže "môj" Warthog" je na ceste, ten Tvoj odkaz sa hodí....👍
Len pokial nie je v tvojom umysle chlapca podporit, tak Virpil vyrobok ta vyjde lacnejsie. A relativne o nie malo. 10cm predlzenie mi aj s danou a dopravou napocitalo na 48 Eur, chalan to da za 39+ cca.16 doprava.
Napísať odpoveď