Historické zaujímavosti

hardy
Site Admin
Dátum registrácie: St Feb 08, 2017 12:48 pm
Kontaktovať používateľa:

Re: Historické zaujímavosti

Príspevok od používateľa hardy »

Muž, ktorý po výskoku na padáku zostrelil ZERO
Obrázok

https://www.gonzoaviation.com/clanok/mu ... Ci5C3MVimo
...v podstate mi je jedno aj to, že som flegmatik.
Používateľov profilový obrázok
Algy
Dátum registrácie: St Feb 08, 2017 4:21 pm
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Algy »

Oslobodenie Bratislavi... odtajnené ruské dokumenty

http://bratislava75.mil.ru/
Letka_13/Algy
Vladis
Dátum registrácie: Pi Feb 10, 2017 1:58 pm
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Vladis »

Zaujímavú informáciu som našiel ohľadom stíhacieho pilota, skvelého akrobata, ktorý ako jediný slovenský pilot sa zúčastnil bitky o Francúzko, neskor slúžiaceho v RAF. Jána Ambruša
Obrázok
Pred ilegálnym odchodom slúžil krátko aj v Slovenskom letectve vo funkcii veliteľa letectva.
Počas Malej vojny s Maďarskom, po bombardovacom útoku maďarov na Špišskú Novú Ves, zvažoval odvetné akcie. Prvá nariadil Guljaničovi zavesiť pod tri Letovi Š-328 bomby s yperitom a bombardovať maďarské jednotky postupujúce na Užhorod. Našťastie k tomuto chemickému útoku nedošlo.
Druhá odvetná akcia bola že začal organizovať nočný letecký útok na Budapešť a Užhorod. Letovi Š-328 mali letieť bez pozorovateľov aby mohli naložiť viac bômb. Ďurana spolu s Csakanyim ktorý pricestovali do SNV 25.3.1939 upozornili ministra obrany Čatloša na tento nie dobrý nápad. Letovi neboli určene na takýto druh bojových akcii a navyše toho dňa bolo uzatvorené prímerie.
zdroj: Malá vojna - Mičianik

Doplnenie info od Borisa Súdneho, vo VHA Bratislave sú dokumenty o príprave bombardovania Budapešti ale strojom Aero MB-200 (jedineho v novovzniknutom slovneskom letectve).

Ďalší jeden použiteľný bombardér v letectve na tuto akciu Avia B-71 bol práve poškodený bombardovaním letiska SNV.
Naposledy upravil/-a Vladis v St Apr 29, 2020 8:35 am, upravené celkom 2 krát.
Letka_13/Vladis
Letka_13/Toci
Dátum registrácie: Ut Feb 21, 2017 8:08 am
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Letka_13/Toci »

Jediný CS pilot v bitke o Fr---a Perina? a určite aj další, nemyslel si slovenský?
quid pro quo
www.aircombat.sk
Algy
Dátum registrácie: St Feb 08, 2017 4:21 pm
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Algy »

Pravdepodobne preklep....ČS tam lietalo ako maku...
Letka_13/Algy
Vladis
Kontaktovať používateľa:

...ano preklep...spravne malo byt napisane jedinym CS pilotom zo slovenskou národnosťou - resp. jediný Slovák v BoF :D Dakujem za upozornenie -opravne
Letka_13/Vladis
Vladis
Kontaktovať používateľa:

Históriu tvoria víťazi...O SNP je veľa publikácii a rokmi sa menil pohlaď, názory, fakty, najväčšiu "korekciu" tvoril bývali režim, asi hlavne diela napísane po 48 a po 68 roku. Ale samozrejme aj subjektívny pohlaď na vec autora a aj druh použitých zdrojov, ma vtom určitý význam. Po 89 vyšli rôzne diela, spracovali sa mnohé tabuizované alebo prekrúcane témy vojnového obdobia SR, Sice začali vznikať aj mnohé pohľady z opačnej strany, zo strany extrémistickych skupín. Ale to je už na zvážení čitateľa.
Pohlaď na SNP sa tými rokmi akosi skonsolidoval do stavu, že ako tak už máme v téme jasno,( síce stále sa dajú nájsť otázniky).... Ale osobne som si myslel, že Slovenské letectvo, ktoré bolo spracovane v rokoch cca 2000 bolo spracovane komplexne a dobre a už tam nieje co "robiť". No tuto mienku mi mierne vyvrátil (teda iba časti o LW nasadenej v SNP) článok ktorý práve teraz začínam čítať Asymetrická letecká válka.Nasazení Luftwaffe proti povstaleckému Slovensku, srpen – říjen 1944. od J.Rajlicha.
Tento článok síce vyšiel už dávnejšie v časopise Historie a Vojenství (no necital som ho...),ale toto je nové doplnené, korigované vydanie.
Začiatkom článku dosť naráža na J. Stanislava a jeho diela. Čo ma najviac prekvapilo. Tak Rajlicha tiež beriem s určitou rezervou, ale týmto mi zmenil trocha pohlaď na vec a ukázal že aj v tejto téme, sa stále dajú nájsť nove (správne?!) informácie.

...alebo pravda bude niekde v strede?!? :D

tu je celý Zborník ...článok je na strane 226-300
Letka_13/Vladis
Indy
Dátum registrácie: Št Feb 09, 2017 12:00 pm
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Indy »

Vdaka, precitam.
Letka_13/Indy
Robo.
Dátum registrácie: Št Feb 09, 2017 7:46 pm
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Robo. »

Vladis napísal: Ut Máj 26, 2020 11:42 am...alebo pravda bude niekde v strede?!? :D
Zrejme to bude ako obvykle prave tak.

Mne osobne sa pacila knizka o SNP od Martina Lacka, prisla mi taka (konecne) vyvazena a objektivna.

Isto precitam, vdaka za link.
Vladis
Kontaktovať používateľa:

Presne Robo. M. Lacko kniha povstanie 1944 aj mne sa veľmi páčila. Rok na to vydalo aj Múzeum Snp S. Micev a kolektív v podobnu mierne rozsiahlejsiu prácu o Snp .... Lacková kniha bola asi medzi prvými v terajších dejinách....za čias minulého režimu by som spomenul Jablonickeho a jeho práce ktoré sú veľmi vážené. Lacko trochu "ohnedol" keď sa pridal k lsns, a to ho stálo kariéru. Stále publikuje niečo ale nič nové som nečítal tak neviem či mu ostal ten nestranný pohľad.
Letka_13/Vladis
Napísať odpoveď