Históriu tvoria víťazi...O SNP je veľa publikácii a rokmi sa menil pohlaď, názory, fakty, najväčšiu "korekciu" tvoril bývali režim, asi hlavne diela napísane po 48 a po 68 roku. Ale samozrejme aj subjektívny pohlaď na vec autora a aj druh použitých zdrojov, ma vtom určitý význam. Po 89 vyšli rôzne diela, spracovali sa mnohé tabuizované alebo prekrúcane témy vojnového obdobia SR, Sice začali vznikať aj mnohé pohľady z opačnej strany, zo strany extrémistickych skupín. Ale to je už na zvážení čitateľa.
Pohlaď na SNP sa tými rokmi akosi skonsolidoval do stavu, že ako tak už máme v téme jasno,( síce stále sa dajú nájsť otázniky).... Ale osobne som si myslel, že Slovenské letectvo, ktoré bolo spracovane v rokoch cca 2000 bolo spracovane komplexne a dobre a už tam nieje co "robiť". No tuto mienku mi mierne vyvrátil (teda iba časti o LW nasadenej v SNP) článok ktorý práve teraz začínam čítať
Asymetrická letecká válka.Nasazení Luftwaffe proti povstaleckému Slovensku, srpen – říjen 1944. od J.Rajlicha.
Tento článok síce vyšiel už dávnejšie v časopise Historie a Vojenství (no necital som ho...),ale toto je nové doplnené, korigované vydanie.
Začiatkom článku dosť naráža na J. Stanislava a jeho diela. Čo ma najviac prekvapilo. Tak Rajlicha tiež beriem s určitou rezervou, ale týmto mi zmenil trocha pohlaď na vec a ukázal že aj v tejto téme, sa stále dajú nájsť nove (správne?!) informácie.
...alebo pravda bude niekde v strede?!?
tu je celý
Zborník ...článok je na strane 226-300