Robo. - modelarske panoptikum (Avia B.534, Letka 13, 1/48 Eduard)

Používateľov profilový obrázok
Letka_13/Toci
Dátum registrácie: Ut Feb 21, 2017 8:08 am
Kontaktovať používateľa:

Re: Robo. - modelarske panoptikum (Avia B.534, Letka 13, 1/48 Eduard)

Príspevok od používateľa Letka_13/Toci »

Naozaj si tú moju zaslúžiš :-)
quid pro quo
www.aircombat.sk
Matwej
Dátum registrácie: Pi Feb 10, 2017 6:25 pm
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Matwej »

Robo výplety jsou pohoda.
stačí míti EZ line nit:
https://www.mjmodely.cz/blog/23_tvorba- ... -line.html
Mám a excelentně se s tím pracuje. Reaguje to na sekunďák a pokud tu nit nepřetahuje moc tak krásně pruží a poškodit později výplet je o hodně obtížnější.

Na dvouplošnících nemám rád vzpěrový systém a spasovávání horního a dolního křídla.
úplný extrém byl RWD-14 Czapla(byť jednoplošník) . I když je to přez 30let stále si pamatuji jak mi cukalo z toho oko a byl to asi jediný model který jsem v návalu zlosti rozsekal na kousky a ty obřadně polil Kanagonem a zapálil ...
Obrázok
Vladis
Dátum registrácie: Pi Feb 10, 2017 1:58 pm
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Vladis »

Krása Robo. ;)
Letka_13/Vladis
Robo.
Dátum registrácie: Št Feb 09, 2017 7:46 pm
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Robo. »

Matwej napísal: Ne Mar 29, 2020 11:04 pm ... cukalo z toho oko a byl to asi jediný model který jsem v návalu zlosti rozsekal na kousky a ty obřadně polil Kanagonem a zapálil ...
:mrgreen: Tu sa hodi len a len zopakovat, ze modelarstvo je uzasny konicek, clovek si oddychne, pookreje, nazbiera sily, kocha sa. A to si staval trojplosnik ak som dobre videl. Cize 2x viacej zabavy. :lol:

Na vyplety mam zatial iba rybarsky vlasec, ale veru pockam si a objednam si radsej toto EZ line (alebo Uschi van der Rosten), kedze je zjavne flexibilna. Tu mam hlavu z jednak geometrie vzpier, zatial to vyzera, ze to bude pasovat OK. Vcera som zalepil trupove vzpery. Nie som si isty vyberom leipdla, zatial to planujem 60 sekundovym gelom (ako sekundove lepidlo, ale mas viac casu na rozmyslenie). Neviem ci nebude lepsi nejaky epoxid.

Druhy zadrhel su tie napinaky, ako ich urobit v 1/48 aby vyzerali pekne.

Treti zadrhel su samotne vyplety. Ale to sa podda.... :lol:

Medzicasom som dorobil vselijake detaily a zacal s washmi.

Tuto zostavu som nazval WASHO PATEJDL.

Obrázok

Pekne to ide, vlastne samo. Na spodne plochy tu zmes Tamiya Panel Liner sedu, horne som robil AK. Nijak zvlast to neprehanam, ale same od seba to zvyrazni male 3D detaily.
veikso
Dátum registrácie: Po Apr 10, 2017 8:15 pm
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa veikso »

Matwej napísal: Ne Mar 29, 2020 11:04 pm úplný extrém byl RWD-14 Czapla(byť jednoplošník) . I když je to přez 30let stále si pamatuji jak mi cukalo z toho oko a byl to asi jediný model který jsem v návalu zlosti rozsekal na kousky a ty obřadně polil Kanagonem a zapálil ...
Obrázok
:P Zelený plast :idea: . Tu bych možná ještě někde zapatlanou od Styrofixu v krabici našel. :)

Jo a Robo. - respect!
To musí bavit!
Letka_13/Toci
Dátum registrácie: Ut Feb 21, 2017 8:08 am
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Letka_13/Toci »

najprv som myslel že Robo, ale nie, on robí aviu:
quid pro quo
www.aircombat.sk
Sharky
Dátum registrácie: Ut Máj 23, 2017 12:25 pm
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Sharky »

Robo.vi to s Aviou B.534 ide viac než dobre.
Vynikajúco!
Robo.
Kontaktovať používateľa:

Dakujem Vam kamarati aj Algy.

Toci - som rad, ze si spoznal braska. Ma rychle prsty a divny hudobny vkus. No co uz.. :mrgreen: Ja stale nemam cit v pravych prstoch tak na gitare moc nenahram po tieto dni, hoci na tapping by mi stacila aj lavacka vlastne. :?: :idea: :arrow: :lol:

Ja som si teda z modelarskeho obchodu objednal nit na vyplety, EZ konkretne neponukali, siel som do znacky MIG. Robia lietadla, takze ani elasticke snurky im hadam nebudu robit problem...

Kym som cakal na zasielku, pustil som sa do par oprav. Konkretne spodok zadnych chvostovych ploch, ktory mi sprznil divny japonsky maskol. Jednu vzperu som pri odstranovani uplne znicil. Produkt so sebou zobral dost vela farby aj laku a po washoch sa toto ukazalo ako velmi nepekne a prilis viditelne:

Obrázok

Nuz teda vsetko dole a odznova vymaskovat, streknut, vymaskovat porty atd atd...

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Dalej som sa jeden vecer odhodlal do tajomnej pradavnej cinnosti pravekych modelarov: vytahovania tyciek z ramcekov. V mojej doterajsej modelarskej kariere (cca 1 vikend) som o tejto zrucnosti pocul iba legendy.
Indy mi pisal, ze sa to nad svieckou. Pche!

To je preto, lebo Indy ked bol maly, tak este neexistovala elektrika. Doteraz pise SMSky kalamarom. Samozrejme ze som neni debil a nasadil som moderne technologie zodpovedajuce dobe, v ktorej zijeme.

Obrázok

Po cca 3 hodinach cakania som moj pristup prehodnotil a odsuzdzil som manzelke cajovu sviecku.

Ani nie o 80 pokusov neskor som si vytiahol potrebne tycky a zbrusil som ich do zelaneho profilu.

Obrázok

Na modelarstve ke krasne, ako sa nauci clovek rozne zrucnosti absolutne nepotrebne do bezneho zivota...

Na pracovnom pohovore:

... a mate nejake specialne schopnosti alebo zrucnosti, na ktore ste obzvlast pysny?

Ano pravdaze. Dokazem prilepit maly pliesok o plast bez toho, aby som sa zalepil a bez toho, aby spod pliesku vycuhoval lep.

Aha.. No a este?

No viem nad svieckou vytiahnut plastovu tycku lubovolnej dlzky a priemeru.

Vyborne, ste prijaty!
Robo.
Kontaktovať používateľa:

Denno denne kontrolujem schranku. Ocakavam elasticke nitky 0.02 a 0.01mm a taktiez sadu napinakov od greckej firmy. Nebudem predsa krutit ocka z drotikov ako nejaky debil, ked existuje hotovy kvalitny produkt vytlaceny na 3D tlaciarni na predmesti Aten. Postovne 8.50€, isto to prinesu osobne.

...

Z nedostatku bojovej cinnosti som sa pustil do alternativnej vrtule, ktora je pre danu schemu azda dokonca historicky pravdepodobnejsia. V mojej stavebnici konkretne bol diel kuzelu trosku zdeformovany (zrejme 10 rokov skladovania), nuz pustil som sa do tmelenia, surf 1200, nastrek atd...

Obrázok

Obrázok

Obrázok

V schranke pribudli nitky a ine paksamenty, ale Greci stale nic.

Nevadiiii, aj tak budu pre Aviu 1-48 moc velke a neforemne (efekt kysleho hrozna), tak som zacal krutit ocka z drotikov a pustil sa do ich zabudovania na prislusne miesta. Nechcem o tomto zazitku moc rozpravat, ale keby ste niekto dakedy potrebovali opravit hodinky tak som tu.

Potreboval som 16ks, nuz pochopitelne som ich nakrutil 100ks a 84 najhorsich som zahodil.

Obrázok

Obrázok

Tuhla vidno 4 ocka pred kabinou:

Obrázok

Tu vidno napinaky na spodnej strane horneho kridla v stave 7/8

Obrázok

V zachvate nadsenia som nitku 0.02mm ponavliekal do 6ks ociek a zauzlil tajnym uzlikom, a nadsenie vystriedalo sklamanie... Lanko 0.02 je perfektne elasticke, robi sa s nim uzasne, avsak ako vyplet pre tento konkretny model sa nehodi. Je prilis tenucke a nevyrazne. Nechal som tento dojem dozriet, prestudoval som fotky Avii a popozeral som si aj kopec fotiek hotovych modelov Avie. Kazdy riesi vyplety po svojom, nasiel som lepsie aj horsie verzie, ale veru kde zvolili vyplet pomocou tychto laniek, tam ten dojem nebol uplne tip top, bolo to male oproti velkej pasovine pouzitej na realnej petistovke.

S tazkym srdcom som vybral material povodny - rybarsky vlasec, ktory bezne pouzivam na lov krokodilov v Kanianke

Obrázok

Nasledne som z modelu pracne odstranil 6ks ociek. Modelarcenie je krasny konicek. Nieco 2 vecery bastlis aby si to dalsi vecer mohol vysklbat za prislusneho zvukoveho doprovodu. :lol:
Robo.
Kontaktovať používateľa:

Dalsia mensia modifikacie sa tykala farby chladica, na zaklade Colonelovho podnetu som chladic vymaskoval a strekol do medeneho odtiena. Jemnym ciernym filtrom som nastriekal smud od vyfukov (na zaklade foto len velmi velmi jemne, Avia nemala vyrazne sadze), nalepil som zameriavac a kable riadenia.

Nasledne som zalepil vzpery a do dierkach po ockach (mimochodom stale mi je do placu za nimi) som ponavliekal vlasec.

Obrázok

Dlho som experimentoval s naterom, skusal som ciernu matnu, tmavosivu, khaki aj striebornu. Vsetko bolo fajn az do momentu, ked som sa rozhodol odskusat elasticitu materialu s dorazom na jeho schopnost zmrstit sa pri vystaveni sa teplu. Docital som sa, ze navzdory mojmu nazoru nie kazdy vlasec oplyva touto vlastnostou. Samozrejme moj vlasec urcite bude fungovat OK, konecne raz budem mat stastie. Urobil som trivialny pokus, napol som vlasec medzi 2 predmety, priblizil sa zeravou ihlou a......

nic. Ta spina sa ani nepohla. Nevadi, napnem to mechanicky. Elasticke lanka potrebnej hrubky nevyrabaju. Skusal som spliest lanko z 3 vlakien, nejde. Skusal som natriet farbou za ucelom ziskania objemu, nejde.

Nastala chvila, ked sa z dolnoplosnika stal dvojplosnik:

Obrázok

Co je potesitelne, geometria je ok, vsetko sadlo ako malo, nenatrafil som na ziadny problem. Na lepenie som pouzil 60s gel Loctite. Necham to riadne preschnut a zajtra sa pustim do vypletania.
Napísať odpoveď