Malý rýchly poobedňajší update z fronty. Sme na, zatiaľ našom najlepšom, 27 mieste. V pätách máme dve letky, potom je odskok väčší. 26 miesto máme, ale tiež reálne na dosah
Včera som si trpezlivo počkal na nálet na náš depot pod Tormosinom. Bohužiaľ mojích 6,5km bolo málo...štyri A-20 prileteli v 8km+. Až na ich ceste späť sa mi podarilo dotiahnuť na posledného zaostávajúceho a poškodiť ho dosť na to aby sa aspoň on domov nevrátil.
V druhom lete som ošil jedného Yaka 7 ktorého postrielali ešte ďalší. Nikto z nich sa ale nakoniec domov nevrátil, tak som dostal zostrel ja
V poslednom lete ešte doprovodná misia pre Matweja na bombardovacej misií do Ventsy. Poškodenie letiska minimálne, vrátili sme sa, ale obaja živí.
Bol to posledný let, videli sme s Tocim niekoho písať, bol ale vyššie tak sme to otočili na juh preč od neho. Vtedy som si všimol dole na 10tej Yaka, letel na severovýchod. Hlásim kontakt, chvíľu váham, volím útok a púšťam sa po ňom. Rútim sa na neho, no vidí ma a breakuje skôr než sa dostávam k strelbe. Riskujem a začínam s ním manévrovať, prvý stupeň klapiek, točíme na doraz, strácam výhodu a situácia sa rýchlo obracia v môj neprospech. V kritický moment mu to ustreluje, a v zápätí aj mne. Páka do rohu, vyrovnávam to v dive, no netuším kde je. S predtuchov že už ho mám na 6tke na plný knedlík roztáčam divokú sériu výkrutov rovno do zeme aby som minimalizoval jeho šance na zásah. V tento moment sa ozýva pokojný Tociho hlas s otázkou "Kto to padá bez krídla?". Rýchla kontrola, obe krídla sú stále na mieste, no aj tak je zle nedobre. Stále bez vizuálu na nepriateľa robím radikálne rozhodnutie, rozbehnutý v dive sťahujem plyn na nulu, vyrážam klapky a začínam vertikálne nožnicovať čo to dá. Úspech! Predlietava ma, vešiam sa za neho, pálim, zásahy, "púšťa palivo z ľavého krídla" kričím do TSka. Pokúša sa manévrovať, ale dostáva ďalšie a ďalšie zásahy. Chvíľka kľudu, ťažko poškodený letí na východ a prudko niekoľkokrát potlačí, chce ujsť no zastavuje sa mu motor a ja sa rovnám na vypálenie poslednej dávky. Netreba, poškodené krídlo sa pod záťažou láme a Yak padá. Vypadá to, že odlomené krídlo zasahuje aj práve vyskakujúceho pilota... Točíme smer západ a pádime domov.
Aj napriek nie moc podarenému začiatku sme dnes s Algym a Matwejom výborne zalietali a upevnili naše postavenie v tabuľke. Algymu sa podaril husársky kúsok, 20 zničených cieľov v jednom nálete so 110kou. Matwej rozbombardoval pekných 12 cieľov tiež v jednom nálete. Ja som pridal 6 zostrelov.
Súťažná otázka na záver: Kto sedel v rozstrieľanom Thunderbolte, ktorý som poslal k zemi ako posledný?
Včera sme s ním mali s Tocim zase dočinenia rovno dvakrát, a unikol len o chlp. Jeho Spit IX sme v A5kách v dive nedokázali dohnať a ťahal nás nad ich jediné aktívne letisko tak sme to radšej otočili.