Zase, tento historik to zase posuval do opacneho extremu. Scottova vyprava a jeho dennik boli doma v UK doslova az velebeni. Velku ulohu ta hrala aj taka ta Britska nadutost. Pravda bude asi niekde v strede... tuto jeho knizku som cital a bol dost jednostranny, miestami vyslovene hnusny a vela veci si domyslal, resp. vyberal take fakty z korespondencie, ktore sa mu hodili. Ale bola to ista protivaha k nekritickemu zboznovaniu Scotta ako hrdinu bez chyby.
Okrem ponikov tam mali aj taky sibnuty traktor od nejakeho francuzskeho vynalazcu. Tiez sa pokazil hned na zaciatku. Pre mna celkom zaujimave ako sa snazili vyuzit vsetky dostupne technologie. S ohladom na vybavenie a vobec moznosti, co vtedy mali presne ako pises - uzasni ludia bez ohladu na vsetko.
Amundsen zase zil 2 zimy medzi Inuitmi (daco ako Juro Vanovcan) a naucil sa od nich vsetko potrebne vratane jazyka. Briti vyzeraju na fotkach trosku ako vojaci, mali aj taky druh velenia. Nori vyzerali ako Eskimaci a boli skor ako sportova vyprava. Uplne iny pristup. Briti nestroskotali ani tak na veleni ako na serii smolnych udalosti, ktore sa mohli stat komukolvek. Ja som sa v duchu smial na ich arogancii a nadutosti, ako sa tvarili, ze s Normi nepretekaju a par tyzdnov este pokracovali vo fotkach a tzv. vedeckom vyskume. Toto sa im trosku vypomstilo, ale je to take velmi typicky Britske. Ako aj ich sialena odvaha na druhej strane. S! Amundsen bol tiez divny chlapik, to aby sa nemyslelo, ze drzim ktorejkolvek strane.
Vidim, ze mame dalsi spolocny zaujem, akurat ja som ovela menej otuzily ako ty, takze mne je zima, ked sa na take fotky len pozeram
Paradny pribeh, nesmie sa nan zabudnut.