zakladám túto novú tému pre tých z Vás, ktorí používate Opentrac ( Freetrack) miesto starého dobrého zaužívaného TracIR 5 z finančných dôvodov...a iných samozrejme.
Ako dobre viete, v "lietaní" som sa na veľmi dlhú odmlčal.
Boli v tom okrem iného aj moje problémy s nastavením a vyladením mnou dlho používaným Opentrackom, ktorý mi vyrobil náš kolega Erichos.
Tento starý " Opentrack" bol robený a nastavený na moje pôvodné WinXP a časom zmenený na Win10 a ako tak som si na jeho používanie hoci s výhradami zvykol.
Zmenou Win10 a jeho upgradami, či samotnými patchmi v BoX som sa medzičasom dostal do situácie, kedy som v Mustangu nedokázal udržať pohľad cez zamerievač a ten " pohľad" mi stále ubiehal niekam doľava či doprava....a vycentrovať sa mi to nedalo.
Vždy keď som zadal " vycentrovať" tak som sa pozeral mimo zameriavač !!!
Skúšal som rôzne pokusy s nastavením dead zóny, meniť nastavenie kriviek v mojom Colonel.ini nastavení, ale všetko bolo márne.
Skôr by som povedal, že som to ešte viacej "ROZDŽUBAL" ako nastavil....
Po týchto mojich pokusoch som na BoX na dosť dlho zanevrel a ani naň nemal čas.
Po posledných akciách s natáčaním videa pre Pieštany kde mi ten Opentrack ako tak fungoval pod starým Šturmom mi to predsa len nedalo a začal som trošku viacej študovať ako "NA TEN OPENTRACK" a ako ho správne vyladiť.
Našiel som kopec textu vo fórume, čo a ako nastaviť, ale nič konkrétne k nastaveniu kriviek. Ale nejako začať musíte.
Tak kto o tom uvažuje, tu je základný popis ako čo nastaviť ( mimo nastavenia kriviek )
Keď som skontroloval moje "staré nastavenie" podľa týchto odporúčaní..... viacmenej to súhlasilo s tým čo mi pôvodne nastavil Erichos. Ale toto môj problém nevyriešilo.
Tak som si skúsil stiahnuť úplné nové a free "config.ini" pre nastavenie kriviek.
Lenže toto bolo pre DCS !!! a ako som neskôr zistil pre Win 11. .... Tak čo s tým???
Hľadal som ďalej a zablúdil aj na YouTube, lebo tam automatický prekladač titulkov pomôže aj menej zdatným v angličtine s pochopením hovoreného a hlavne "technického nastavenia" Opentracku.
Najskôr som našiel ako skalibrovať Opentrack :
Ale toto mi moc nepomohlo. Hľadal som ďalej.
A teraz asi to najdôležitejšie !!!!
Našiel som toto video ohľadne nastavení kriviek síce pre Win11 a Flight simulátor, ale chlapík to tak perfektne vysvetlil, že len blbec by to nepochopil :
Toto bol pre mňa zásadný zlom v pátraní.
Rozhodol som sa pre radikálny "REZ" .
1 ) Stiahol som si nový Opentrack síce pre Win11 32 bit a vyskúšal. Fungoval aj pod Win10 !!!
4) Porovnal som " vycentrovanie" a pohľad cez zameriavač u BF-109 a u P-51D a zistil som nasledovné :
a) U BF-109 išlo všetko úplne v poriadku až na pohľad HORE a DOLU, ktorý bol prehnaný. Prirovnal by som ho k " SOVIEMU KRKU" pri pohľade na svoju šestku.
Pri vyššom pohľade "HORE" sa mi naraz obraz prepol na pohľad na "šestku" a zo zorného poľa som stratil súpera, čo išiel predo mnou do stúpania.
( K tomuto sa ešte vrátim )
b) U P-51D som zisti, že je pohľad opäť vyosený mimo center zameriavača !!!
Toto ma riadne prekvapilo, lebo práve Mustang má zameriavač v strede....asi s ním niečo nie je v poriadku.
Vyriešil som to tak, že som si profil pre Mustang upravil a uložil tak, že som osu X posunul o -8cm v nastavení profilu. A tak som sa dostal presne do centra za zameriavač.
Zvyšok fungoval presne tak ako v Bf-109, vrátane toho " sovieho krku" v osách Yaw a Pitch !!!!
Záver :
Predvčerom a včera som vééľmi dlho testoval svoje nové nastavenie Opentracku na Berloge. Moja istota v streľbe sa zase vrátila....., ale dospel som k názoru, že sa ešte musím vrátiť k videu na youtube ohľadne nastavenia nového Opentracku pre Flight simulátor....: ( Viď video na Yotube : Microsoft Flight Simulator | My TrackIR Settings | OpenTrack )
Musím zmeniť to hraničné nastavenie pohľadu "DO HORA", aby sa mi pohľad v tom najnevhodnejšom momente v súboji nepreklápal na pohľad na moju "šestku"....ala "soví krk".
Ale čo je horšie, zistil som, že oproti Flight simulátoru máme jednu obrovskú nevýhodu.
Chlapík vo videu na Youtube si upravuje krivky Opentracku tak, že hneď vidí to čo nastavil v Opentracku priamo vo Flighht simulátore v nejakej Cesne. Mal otvorené obe okná a spolu to fungovalo !!!
Žial, náš BoX toto asi neumožňuje ( alebo som na to neprišiel ako to mať spustené tak, aby mi fungovali obe okná spustené navzájom... )
Ak niekto vie ako na to, tak poraďte.
Musí to predsa nejako ísť ......teda tak, aby vzájomne bežali BoX a aj otvorené okno nastavenia kriviek v Opentracku a keď urobím zmenu nastavenia, hneď by som si to vyskúšal v BoX a nemusle stále preklikávať z okna do okna.
Tak mi držte palce nech to "poladím" k úplnej spokojnosti.
Snáď niekomu tento môj popis v budúcnosti pomôže s Opentrackom.
S pozdravom
Colonel
Naposledy upravil/-a Letka_13/Colonel v Št Feb 22, 2024 5:16 pm, upravené celkom 2 krát.
Dušan ja už dávno používam opentrack, môžem ti poslať na vyskúšanie môj profil ktorý si len hodíš do adresára v Dokumentoch a prípadne len upravíš čo ti nesedí. Mám to vyladené približne tak ako som to mal ma starého šturma akurát v novom to funguje o dosť lepšie lebo už má v sebe na to podporu. Len mi napíš akú som ti dal kameru lebo tie profily sa líšia, sa mi marí že máš ešte tú bielu takú štvorcovú od Microsoft nejakú VX-800 či nie?
Prepáč Erich, že som nereagoval,...... nejak mi to ...uniklo a zabudol som na to.
Dostal som sa k tomu až dnes. Máš pravdu mám presne tú kameru o ktorej píšeš. Life CAM VX-800.
Ale 3 ks lediek mám nad hlavou na sluchátkách zvislo , nie na boku vedľa hlavy ako to poniektorí nosia. O to mám zase vyššie kameru nad obrazovkou.
Čiže ledky a kamera sú skoro v jednej úrovni, keď za tým sedím.
Ak si nákdeš čas, tak mi prosím pošli ten Tvoj profil a porovnám to s tým čo už mám.
Ahojte,
po určitých pokusoch a pomoci Erichosa a jeho profilu som sa dostal s nastavením Opentracku do normálu.
Žiaľ len dočasne.
Po konzultácii s Erichom som sa rozhodol mierne "upgradnúť a vyčistiť môj PC od starého balastu. Pôvodný plán bol, že z WIN 10 a základovej dosky pridaním nejakého modulu prejdem na WIN 11.
Ale ako s avraví, človek mieni a život mení.
Moja základovka frčala na Intel Pentium 5, čo by už nestíhal WIN 11..., alebo s ťažkosťami a to som nechcel riskovať.
Voľba preto padla na inštaláciu WIN 10 PRo ( mal som len Win10 Home edition) a tak aspoň môj PC zbaviť za roky nazbieraného balstu a urobiť si poriadok na diskoch. Podarilo sa.
Napriek mojim zálohám nastavení IL-2 Šturmovik Great Battles, som si znovu užil úplne nivé a tentoraz lepšie nastavenie " Key Mapping " a hlavne nové nastavenie aj popri Opentracu nastaviť "Quick pohľady" pre rýchlejšie pozretie na svoju šestku, ktoré som dteraz nepoužíval.
K tomuto nápadu ma priviedlo výborné video na YouTube od Tote TORRES Wings & Warfare s názvom : IL-2 Sturmovik // Tricks and tips for Camera Controls // Guide 2021
Veru, veľká -moja preveľká škoda, že mi toto nik takto "po lopate" nevysvetlil už v začiatkoch IL-2 Battle of Stalingrad.....
Veď kto by čítal tie siahodlhé MANUÁLY..... ...., že Erichos ? Ten nám to tvrdil stále !!
Toto video ma prinútilo od základu prekopať celé moje nastavenie "KEY Mapping", čo mi aj istú dobu trvalo...najmä s overením v praxi. Plne to odporúčam aj pre Vás.
Dá sa polemizovať o tom, či súčasné používanie Opentracku/ TrackIRu + " quick views" je úplne v poriadku a nie je to už vlastne základ takého malého "cheatingu".
Keďže nepoužívam VR okuliare, ale len náhradu obzerania sa v Opentrack/TrackIR, ktorýmá svoje obmedzenia práve v tom, že v reále mám hlavu otočenú inde, ale Opentrack/ TrackIR ju softvérovo " akceleruje" do inej polohe v samotnej hre.
Tá "akcelerácia" zase spôsobuje problém v hlave a v mozgu, reálne vnímať svoje postavenie v hre, keď hľadám v zameriavači svojho súpera.....atď. Za seba vravím, že s tým dokážem žiť.
Aby som to dlho nerozmazával.
Výhodou tohoto nastavenia od Tote Torresa je, že môžem mať stále hlavu nasmerovanú dopredu cez zameriavač, zavesiť sa na súpera a dať si ho do "rámu zameriavača"...... ale keď cítim ten šimravý pocit, mrkni na svoju "ŠESTKU", tak bez otočenia hlavy
len potiahnem klobúčik do polohy 180 stupňov a rýchlo sa pozriem, či ma niekto nesleduje. Pustením klobúčika...som opäť v tej istej polohe za zameriavačoma za súperom v tej správnej polohe pre streľbu.
Z praxe bez tohoto nastavenia, kým som sa opäť zrovnal za zameriavač po "mrknutí na 6ku" s Opentrackom...... veľa súperov dostalo šancu a aj mi ušli ako sa vraví z lopaty.
Či to je cheat, alebo nie.... s tým sa už každý nech zrovná ako chce.
Ja to odteraz takto používam na "QUICK 6, QUICK 7, Quick 5" a pre pohľady na prístrojovky u I-16ky a inde na "QUICK Front Low" v polohe klobúčika POV na 0 stupňov.
A teraz späť k mojim problémom s Opetrackom.
Hneď podotýkam, že Opentrack aj s jeho programom je výborná, lacná a plne funkčná alternatíva voči drahému TrackIRu 5 s Clip Pro.
Ja som po preinštalácii menil aj sluchátka a uchytenie môjho Opentracku na nich. Zjavne to však už nebolo dostatočne vysoko nad hlavou....a začali sa moje problémy, že mi pohľad na 7čku, či na 5ku, utekal niekam dopreč a v mnohých prípadoch som sa tam nedokázal pozrieť vôbec.
A keď je za Vami súper a toto sa Vám stane, že vidíte len svoju 9ku, či 3ku, miesto zadnej polosféry.......tak adrenalín stúpa...a ako ma poznáte...nadávky sa zo mňa len tak sypali....
Takto vyzeralo umiestnenie môjho "clipu" z Opentracku po výmene slúchadiel. Schválne si všimnite vlasy tesne u spodnej LED diódy :
Až náš očakávaný súboj v Letkovom turnaji s Kamim, ma prinútil niečo poriadne s tým urobiť, keď som náš dohodnutý súboj musel z technických príčin odvolať.
Keďže som stále netušil, kde je základ problému s mojim Opentrackom, šiahol som po alternatíve, ktorú mi poskytol Jurinko v podobe jeho TracIR 5 Clip Pro, ktorý mi daroval keď on sám prešiel na VR okuliare. Veľká vďaka Juraj...
Takto vyzeral môj virtuálny kokpit a obrazovka na výklopnom držiaku ( 1,65 cm od steny ) ešte s umiestnením snímača TrackIRu vo vyosenej polohe dňa 20.2.2024:
Použil som len "default" TracIR 5 profil. Clip som si dal na bočný rám slúchadiel.....a čuduj sa svetu. Môj problém s otáčaním na 7ku či na 5 ku bol vyriešený tak na 80%.
Bolo to o poznanie lepšie, ale nie úplne k mojej spokojnosti.
Toto je dôležité u nastavenia profilov TracIR pre naše potreby!
Vždy majte zapnutý "LIMIT". V opačnom prípade sa Vám stane, že po "otočení" hlavy sa Vám, môže otáčať krk s hlavou aj o 360 stuňov ako na kolotoči...... a to predsa nepotrebujeme.
Už tak aj otočenie s "LIMITOM" na 180 stupňov dozadu....mnou nazývaný "SOVÝ KRK" je vlastne nezmysel.
Po tejto zmene sa môj pohľad na 7-8 hodinu vylepšil k úplnej spokojnosti, ale stále sa mi objavovali "problémy" s pohľadom na moju 5 hodinu.
Vždy som sa musel pred monitorom krútiť ako paragraf..., aby som sa na tú 5 hodinu pozrel... a aj keď sa mi to pár krát podarilo, nebolo to vždy rovnaké a z rovnakej polohy pred monitorom. Teda...nestabilné a neisté....hoc to bol TracIR.
Takto som odlietal aj súboj s Kamim v našom turnaji.................., ale moje dva zostrely nemali s týmto nastavením nič spoločné......, Kami bol proste lepší.
Večer 21.2.2024 po našej akcii na TAW som ešte s Kamim rozoberal možnosti čo s tým, ako to má on na svojich sluchátkach s magnetmi a na baterku. Dokonca sa mi ponúkol, že mi tvar klipu vytlačí na 3D tlači podľa mojich predstáv.
Dostal som nápad, použiť ten Clip Pro 5 na hornom ráme sluchátok a dať ho do polohy, tak ako som to mal pôvodne spravené s mojim starým Opentrackom. Drobný problém bol v tom, že Jurinko tavným lepidlom zalepil polohu klipu, ktorá mu vyhovovala a nebol som si istý tým,
či sa mi lepidlo podarí dať dolu a tak "vysielač s 3 ledkami" dostať z horizontálnej polohy do vertikálnej nad hlavou.
Našťastie sa mi podarlo dať tavné lepidlo preč a "Clip s ledkami" otočiť do vertikálnej polohy. ( viď obrázok)
A tak sa podarilo toto :
Umiestnil som TracIR clip hore a do stredu na môj rám slúchadiel :
- snímač TracIRu som mohol dať naspäť na stred rámu obrazovky....čiže prirodzene na stred pohľadu. Tým som vylúčil rozdilene snímanie polohy hlavy pri otočení da ľava a do prava. Teraz to bolo na "fifty fifty"
- vysielač, teda "clip s ledkami" som umiestnil ako "UFO anténku" do stredu temena hlavy na rám slúchadiel. Konštrukcia a technické riešenie "clipu" tak dostala " LED diody" presne do rovnakej výšky v akej bol snímač na obrazovke. Opäť takto nedochádza k rôznemu skresleniu pri otáčaní hlavy do všetkých polôh.
- zlepšilo sa mi priblíženie, či "nalepenie" na zameriavač. A to práve vďaka tomu, že 3 ks lediek clipu, boli aj po nalepení sa k obrazovke..... stále v jednej rovine so snímačom na ráme obrazovky. Takto skoro vôbec nemusím používať "Zoom zameriavača"...keď za niekým visím a "rámujem" ho do zameriavača.
- zlepšilo sa mi pozeranie "pod horný rám "palubovky".....teda veľmi dôležitý pohľad na prístroje. Najmä na ATA, teploty a otáčky motora ...atď. A viem, že niektoré lietadlá ako I-16ka majú s týmto naozaj problém, aby ste sa dobre pozreli dolu na prístroje a potom zase vyskočili "hore" za zameriavač.
Toto moje nové postavenie snímačov vyriešilo mnoho vecí.
Záver :
Tým, že som prešiel na TracIR vôbec nezatracujem lacnejší variant Opentracku. Dokonca v niektorých nastaveniach pri asymetrických kokpitoch má možnosť funkcie nastavenia asymetrie navyše.
Výborne sa hodí pri FSX simulátoroch v civilných lietadlách, alebo v dvojsedalových bombardónoch, kedy pilot sedí stranou od osy lietadla a zameriavača...atď. Alebo pre kamiónové či automobilové simulátory.
Viď video čo som sem už raz dával :
Mňa však zaujíma využitie v našom obľúbenom Šturmoviku a jeho nasledovateľoch do doby, než aj VR okuliare budú cenovo prístupnejšie a v grafickom rozlíšení dnešných obrazoviek bez VR.
Teraz som síce na TracIRe, ale tieto zásady platia aj pre Opentrack a jeho polohu clipu a snímača.
A kde bola chyba ?
Na ako klasicky, niekde medzi "stoličkou a klávesnicou"
Keď som vymenil slúchadlá, neuvedomil som si, že horný rám mojich nových slúchadiel je nižší, ako na tých starých.
- tým som znížil polohu "opentrack clipu" voči snímaču obrazovky ...zásadná chyba !!!,
- aj keď to nebol vážny softvérový problém, zmenilo to moje zaužívané návyky s doteraz používaným profilom... najmä pohľady na 5tu a 7tu hodinu sa stali problematické a nie isté, lebo sa mi "ledky z klipu" pri vytočení hlavy strácali z polohy snímača na obrozovke,
- zhoršilo sa mi priblíženie a oddialenie od zameriavača.....na niečo úplne iné ako som bol naučený,
- v niektorých momentoch mohli spodnú ledku môjho " opentrack clipu" zakrývať aj moje vlasy. ( To som si uvedomil, až keď som si spravil fotografiu s novými slúchadlami na hlave a poslal ju Kamimu )
- časté "šprtanie" do nastavenia "profilu" pre Opentrack ešte zhoršilo celú situáciu. Už som si nebol istý čo vlastne funguje a čo nie.
- tým, že som nemal možnosť si to nastavovanie profilu v Opentracku odkontrolovať tak ako ten chlapík v tom SFX vs Opentracku videu na YouTube, zťažilo to vyskúšanie uporaveného profilu v praxi a značne to zdržovalo celý proces. Už ma to dostávalo do "debky" z mojej neschopnosti.
Takéto litánie som sem napísal preto, aby to pomohlo aj niekomu inému, ak sa dostane do podobnej situácie s nastavením Opentracku či TracIRu ako ja.
Verím, že aj Vám , čo ste už zvyknutí na to "svoje"...... to môže pomôcť pri "laboratórnych prácach" s Opentrack om/TracIR om a niektrým to aj urýchli ich rozhodnutie prejsť na Opentrack/TracIR...., že Franto, Toci ?
S pozdravom
Letkáčom Letu zdar
Colonel
PS: Zatiaľ som nenašiel spôsob, ako hostovať mnou uložené obrázky formou [img] ....... [/img ], ako zvykneme dávať na fórum. Tak som sem zatiaľ dal odkazy.