Tento prispevok pisem preto že mal som v tejto téme celom jasno, a už som na to aj upozornil nejakých amatérskych (zahraničných) prispievateľov na rôznych forach-diskusiach ktorý uvádzali (pre mňa) nepresný názov...... až teraz pri čítaní knihy Letka 13 od p. Stana Bursu mam v tejto téme znova troska otázniky.
Je tu veľa publikácii ale nikde to nieje úplne presne definovane,
Medzi prvými publikáciami (nie clánkami a príspevkami) s témou slovenského letectva 1939-1944-45 a boli publikácie od zahraničných autorov ako napr Rajlich,
Slovenstí letci 1939-1945 (1991) - tam uvadza Slovenské vzdušne zbrane (SVZ), tak isto to uvadza aj v neskorsej publikacii Tatranští orli nad Kubání (2002), ale uz v publikacii Za boha a národ (2006) uvadza (podla mna správny nazov) slovenské Vzdušné zbrane (VZ).
Možno s touto korektúrou názvu prišiel až po precitaní na slovensku vydanej trilógie Slovenske letectvo 1939-1944-45 (1997, 2000, 2003), ktorú aj s malými nepresnosťami stále považujem za AΩ v tejto téme a v ktorej je uvádzaný názov Vzdušné zbrane(VZ), popripade slovenské Vzdušné zbrane (slovenské VZ) a nie Slovenské vzdušné zbrane (SVZ) ....tato skratka SVZ sa zauzivala použit na Skupinu vzdušných zbraní, ktorá bola vytvorena na východe, na podporu vychodoslovenskej armády pri príchode frontu s velitelom Trnkom, ktora potom preletela do ZSSR....
Tak isto správny názvov pouziva p. Sumichrast vo svojej ďalšej publikácii Slovenské letectvo na východní frontě 1941-1943
Tak, k tejto téme som si spravil obraz (doteraz), ze oficiálny názov je Vzdušné zbrane (VZ) ak niekto chce može pouzit aj privlastok slovenské Vzdušne zbrane (slovenské VZ).
Domnieval som aj aj preto ze to bolo po vzore nasho „tutora“ Nemecka a tiez ich letectvo ma nazov Luftwaffe, popripade nemecka (deutsche) Luftwaffe (LW) a nie DLW a pdob.
Teraz som začal čítať najnovšiu knihu od p. Stana Bursu, Letka 13 (mimochodom je veľmi dobrá!) ale v nej dosť často použiva označenie Slovenské vzdušné zbrane – SVZ. Čo ma teda troska zneistilo. Preto pisem tento prispevok, či niekto má viac a presnejsie info ako ja, poprípade som sa snažil nájsť kontakt (napr na FB) priamo na autora knihy a sním si popisať na tuto tému.
V historickych periodikach (iba rychlom listovaní) ako napr Slovenské krídla som nedostal žiadnu presnú odpoved, raz bolo použité napr velitel Vzdusných zbraní, a inakedy zasa Slovenské vzdušné zbrane (ale bol to zaciatok vety
p.s. viem ze je to len hranie sa s pismenkami a skratkami a kazdy (z nás) vie čo tieto skratky znamenajú.....ale ja by som chcel mat v tom jasno